woensdag 16 januari 2013

Oude schoenen


5000 kilometer

Ik ben geboren in een tijd dat er ook nog op een dubbeltje gekeken werd. Bovendien ben ik geboren met zwakke enkels en dat betekende dat ik in mijn jongste jaren hoge schoenen moest dragen. Dat was een bron van frustratie. Niemand droeg hoge schoenen en zeker niet bij een korte broek. Ik wel. Mijn vriendjes droegen klompen. Iedereen droeg klompen. Ik niet. Ik had hoge schoenen. "Schoenen waar ik zuinig op moest zijn, zei mijn moeder, en niet mee moest voetballen. Ze waren duur". Zo liep ik op hoge schoenen naast het voetbalveldje. Daar liep ik een haat-liefde verhouding voor schoenen op, omdat er toch mee getrapt werd en de thuiskomst met beschadigde hoge schoenen problematisch was. Totdat ik op mijn verjaardag voetbalschoenen kreeg. Bruine schoenen van een onbekend merk. Ik had zo graag zwarte kicks gehad van het merk Quick. Maar goed, ik had voetbalschoenen en de hoge schoenen verdwenen uit het zicht..
Schoenen dragen je het leven door. Hoge schoenen, lage schoenen. Voetbalschoenen, veiligheidsschoenen Wandelschoenen, showschoenen enzovoort. Je eerste schoentjes worden bewaard omdat daar je eerste pasjes mee werden gemaakt.Het waren de eersten van velen. Later ontdekte ik dat schoenen kunnen wringen en dat mijn moed erin kon zakken, terwijl ik beter de stoute schoenen aan had kunnen trekken voordat het lood me in de schoenen zakte. Soms werd me iets in de schoenen geschoven en dan wilde ik graag in andermans schoenen staan, om dan te ontdekken dat hij op hoge schoenen liep. Een enkele keer liep ik van trots naast mijn schoenen.  Kortom, Ik heb iets met schoenen. Ze hebben me gedragen door stad en land, door bos en duin. Door wind en regen, door sneeuw en over ijs. Ik gooi geen oude schoenen weg voordat ik nieuwe heb. Ik kan moeilijk afscheid nemen van die trouwe metgezellen. Daarom dit stilleven van mijn laatste wandelschoenen.  
Ik heb nieuwe schoenen gekocht, want ik had de idee dat ik nog niet in mijn laatste schoenen liep.
 

5 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend leuk geschreven Henny!
  Maar ik zal je niet teveel complimenteren want straks ga je nog naast je schoenen lopen, en dat kunnen we niet hebben natuurlijk.

  Vooral niet met al die sneeuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moest wel even de stoute schoenen aantrekken, want het ging niet op een slof en een oude voetbalschoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien dat je van mijn broer een extra voetbalschoen kan lenen. Als je de schoen past, trek je 'm aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi! Sta eigenlijk nooit zo stil bij mijn schoenen, maar ja die zijn ook gemaakt om in te lopen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk stukje, grappig maar met vele nadenkertjes erin.

  Groet,Marga

  BeantwoordenVerwijderen